KÖŞETAŞI REHA İLHAN
ANAYASA İÇİN BİR ARAYA GELMEK
Birisi , birileri … saltanat kursun diye hiç biriniz borç içerisinde , aç ve güvensiz yaşamayı kabul etmezsiniz.
Yani Ülke seçmeninin yarısının , birileri saltanat kursun diye işsiz , güvensiz, korku içerisinde yaşamayı kabul ettiğini kimse ileri süremez.
Birileri , çoğunluk bizi seçti diyerek kendi saltanatlarını kurmayı haklı ve kanuni göremez.
Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
Madde 2- Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir. Ayrıca, ister bağımsız olsun, ister vesayet altında veya özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke yurttaşı olsun, bir kimse hakkında, uyruğunda bulunduğu devlet veya ülkenin siyasal, hukuksal veya uluslararası statüsü bakımından hiçbir ayrım gözetilmeyecektir.
Birileri , saltanatlarını sürsün diye insanlar kendi yaşam haklarından vaz geçmezler.
Yani hiç kimse birileri daha güçlü , daha zengin ve daha iyi hissedecek diye , insan olma haklarından daha azına razı olmaz.
Bu ülkenin siyasi seçimlerinden böyle bir sonuç çıkarmak ve insanları korkutarak , yıldırarak baskı altın tutmak insan olmanın kendisine aykırıdır.
Bu gün ülkemizde yaşananları dar alanda uygulanan haksızlıklar olarak görmek ve göstermek hiç kimsenin mazur göreceği bir iş değildir.
Yapılanların tamamen insan olmaklığımız ile ilgili olduğunu, birilerine kul olmak istemediğimiz yaşanıldığını anlamalıyız.Sadece en temel insan haklarını talep ettiğimizi ve sahip olduklarımızı korumak istediğimizi daha yüksek sesle ve daha anlaşılır bir şekilde anlatmalıyız.Hiç kimse bir başka insana KUL olmak istemez.Kendisine KÖLE gibi davranılmasını kabul etmez.
Madde 3 -Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.
Madde 4- Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktır.
Madde 5- Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.
Madde 6- Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması hakkı vardır.
Madde 7- Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir. Herkesin bu Bildirgeye aykırı her türlü ayrım gözetici işleme karşı ve böyle işlemler için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.
Madde 8- Herkesin anayasa yada yasayla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı yetkili ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı vardır.
Madde 9- Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilemez.
Madde 10- Herkesin, hak ve yükümlülükleri belirlenirken ve kendisine bir suç yüklenirken, tam bir şekilde davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından hakça ve açık olarak görülmesini istemeye hakkı vardır.
Madde 11
1. Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu saptanmadıkça, suçsuz sayılır.
2. Hiç kimse işlendiği sırada ulusal yada uluslararası hukuka göre bir suç oluşturmayan herhangi bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu sayılamaz. Kimseye suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.
Bu ülkede seçmen olup oy kullanan hiç kimse kendi telefon görüşmelerinin kayıt altına alınmasını , evinin ve özel hayatının bir başkaları saltanat kursun diye izlenmesini , gözetlenmesini , dinlenmesini istemez.Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesini desteklemek , “birileri bir diğerlerinin özel hayatını izlesin , gözlesin ve bunu herkese açıklasın diye hukuk oluşturulmasına “karşı çıkmamak insan olmaktan uzaklaşmak demektir.Bunu kimsenin kabul edeceğini sanmıyorum.
Madde 12- Kimsenin özel yaşamına, ailesine konutuna ya da haberleşmesine keyfi olarak karışılamaz, şeref ve adına saldırılamaz.
Herkesin bu gibi karışma ve saldırılara karşı yasa tarafından korunmaya hakkı vardır.
Anayasa yapmak isterken ,en temel insan haklarını basitçe ifade eden , İnsanı , siyasi gücü eline geçiren sivil topluluklardan ve Devlet yapısından koruyan , insan odaklı bir metinden söz etmeliyiz.
Eminim ki Cumhuriyet Halk Partisi sadece bu hakları korumak için komisyonda yer alacak.
Ancak yapılmak istenen Anayasanın bu temel ilkelerin yanından bile geçirilmek istenmediğini düşünen insanların sayısı , birilerinin sandığı kadar az değil.
Sadece bir araya gelmeleri önlenerek küçük kalmaları sağlanıyor.
İşte Cumhuriyet Halk Partisinin , Anayasa konuşmadan önce bu dağınık ve baskı altında tutulan insanları bir araya getirme ve seslerini yükseltmelerini sağlama görevini hatırlamalı.
Bir Anayasa çalıştayı iyi bir başlangıç olabilir.
Bunu yerel yönetimler bile yapabilir.
Meraklısı için dip not.
Yazının içinde maddeler olarak okuduğunuz bölümler , Birleşmiş Milletlerin 1948 yılında kabul ettiği İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİNDEN alınmıştır…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder