KÖŞE TAŞI REHA İLHAN
DÜŞMANI TAKİP EDİYORUM….
Geceydi ….saat 22-00….Telgrafın başında vücudu dimdik…Kararlı bakışları bir noktaya kilitlenmiş duruyordu.
Telgrafın başında ki er önüne konan yazıyı mors alfabesi ile Karargaha çekiyordu.
“Sağ kanatta Alay 57, sol kanatta Alay 77, Alay 27, Arıburnu istikametinde taarruz etmektedir. Düşman mavnalara binip kaçmaya başladı. Umum cephede düşmana taarruz ve (düşmanı) takip ediyorum. Sağ kanatta taarruz eden Alay 57’yi Alay 72’den bir taburla takviye ederek hücuma sevk ediyorum.”
……
General Von sanders , ilk karşılaştığında O’nun nasıl bir askeri deha olduğunu anlamıştı.
Sofya askeri ataşesi genç Yüzbaşı ısrarlı mektupları ve telgrafları sonunda cepheye , henüz olmayan bir tümenin komutanlığına atanmış, hiç kimsenin varlığını bilmediği 19.tümeni General Von sanders’in komutası altında kurarak Çanakkale savunmasında ki yerini almıştı.
Von sanders İşgal güçlerinin Saroz körfezine çıkarma yapacağını düşünürken O Anafartalar bölgesinden Alçıtepe ve Kocaçimen noktalarının düşmanın çıkarma yapacağı yerler olduğunu söylemişti.
25 Nisan sabahı saat 5-30 da ilk işgal güçleri karaya çıktığında Yarbay Mustafa Kemal’in haklı olduğu anlaşıldı.
Alman General başka yerlerde oyalanırken O , Yedek kuvvetlere ayrılan tümeninin başında Derğirmenlik bölgesindeydi.
İşgalcilerin karaya çıktıkları haberini alır almaz Alayının başına geçerek kendi aldığı kararla çıkarma bölgesine yürüdü.
“Kabatepe ile Arıburnu arasında karaya çıktığı öğrenilen düşman kuvveti, henüz anlaşılamadı. Düşmanın Kocadere batısındaki sırtları işgal etmesine meydan vermemek için 57. Alay ve bir dağ bataryasını şimdi o tarafa hareket ettiriyorum. Düşmanın kuvvet ve durumunu anlamak, ona göre gerekli tedbirleri almak üzere Tümen Kurmay Başkanını karargaha bırakarak bizzat oraya gidiyorum. Büyük kısmını kullanılmasını gerektirecek bir hal olunca tümenin başına geleceğimi arz ederim”.
Saat 7-45 ..57. Alay komutanın liderliğinde harekete geçti.
Saat 9-40….Yarbay Mustafa Kemal yorulan Alayını on dakika dinlenmek için bıraktığı yerden tek başına fundalıkların arasından Conkbayırı tepesine tırmandı.Düşmanı ve durumu görmek istiyordu.
İşgal güçlerinin ağır ateşi karşısında dağılan birliğin az sayıda ki askerini sert ve gür sesi ile durdurup “düşmandan kaçılmaz” diyerek süngü taktırdığı ve”siper al ….ateş …”diye bağırdı an işte bu andır.
Anılarında Çanakkale savaşının kazanıldığı an olarak tanımladığı bu an , düşman askerlerinin bu gür sesi duyar duymaz yere yatarak duraksadığı ve Türk askerlerinin siper alarak karşı ateş açtığı andır.
57 . Alay komutanlarının çağrı emri ile on dakika sonra Conkbayırında olur.
15 bin Anzak askeri ,5 bin Türk askerine işte burada yenilir.
261 metre yükseklikteki bu tepe Çanakkale savaşının tarihini yazar.
Bütün gün savaşan Mustafa Kemal askerleri gece saat 22-00 olduğunda kaçan düşmana koşarak saldırmaktadır….
Mustafa Kemal , telgrafın başında dim dik durmakta ..Telgraf karargaha mesaj geçmektedir…
KAÇAN DÜŞMANI TAKİP EDİYORUM…