

KÖŞE TAŞI REHA İLHAN
ANTALYA’YI ANLAMAK
Bir şeyi , bir yeri , bir kişiyi sevmeye O’nu anlamakla başlamalısınız..
Antalya’yı anlamak dizisi de böyle bir çalışmanın ürünü…
“Antalya’yı seviyorum ama” diye başlayan konuşma ve yazılardan farklı bir şey yapmanın gereği üzerine başladı bu yazı dizisi.
Cemil Cahit Sönmez’in Antalya sevgisi ile sürdürdüğü çalışmaların izinde gelişti.
Bu gün size yeni bir ismi tanıtacağım…
Bize , Antalya’nın yakın tarihinden ve inanılmaz güzelliklerinden fotoğraflar bırakan bir kişi.
Matcheld J. Mellink..
2006 yılında öldüğünde binlerce fotoğraf ile yaşadığı dönemi kendisinden sonra yaşayacak olan insanlara bırakan bir bilim insanı.
1950 -1990 yılları arasında Türkiye , Yunanistan , Kıbrıs , Irak ve İran’da arkeolojik çalışmalar yapan Mellink , yaşadığı ve çalıştığı yerleri görüntülemiş.
1963 yılında Elmalıda erken tunç çağına ait bir mezar kazısında görev almış. Kazı müdürlüğü yaptığı bu çalışma ile ilgili çok sayıda yayınları var.
1972 yılında Türkiye’nin arkeolojik değerlerinin uluslar arası düzeyde çalınıp yağmalanmasına karşı çalışmalar yürütmüş.
Çok heyecan verici bulduğum bu fotoğraflar , öğretmenlik yaptığı son okul olan BYRN MAVR kolejinin kütüphanesine aktarıldı.
35 milimetrelik çekimlerin dijital ortama aktarılmasını sağlayan okul , binlerce fotoğrafın akademik kullanımlar için ücretsiz olacağını belirtmiş web sayfasın da.
Ben gazetecilik görevimi yapıyor ve ilgililere bu değerli kaynağın varlığını ve ulaşabilecekleri internet adresini haber olarak veriyorum..
Eski bir dost gibi seyrettiğim tarihi eserler ve gözlerime inanamadığım bir doğu Likya görüntüsü var ki bu günün belediye başkanlarının görmesini istiyorum.
Onlar istemese bile geleceğe aktarılacak olan bu fotoğraf kendilerinden sonra göreve gelecek olan Belediye başkanları için de ilham kaynağı olacak cinsten.
1962 yılında çekilip “doğu kıyısından Likya “ olarak kayda geçen bu görüntü bu günkü Muratpaşa ilçesi..
Mükemmel görüntünün içinde , Antalya’nın doğru şehircilik ile nasıl bir değer olacakken ,beton yığınına dönüştüğünü görüyorsunuz.
Korumayı başardığımız eserler gibi doğal güzelliklerimizi de koruyarak kullanmayı başarsaydık , (ki ben bunu yapabileceğimize inanıyorum) müthiş bir şehirde yaşamanın ayrıcalığına ek olarak , O nu gelecek kuşaklara başarılı bir şekilde aktarmanın onurunu da yaşayacaktık.
Olmadı…Bunu başaramadık…
Ama Antalya bu ortak başarısızlığımıza karşın hala güzel ve çekici.
Bu gün de aynı hatayı yapıyoruz.
Plansız olan on binlerce dönüm arazinin bozulup parçalanıp betonlaşmasını seyreden Belediye başkanlarımızın bu fotoğraflara bir başka gözle bakmalarını istiyorum.
Üniversitemizi , bilim insanlarımızı ve Antalya’yı seven herkesi bu fotoğraflardan pozitif sonuçlar çıkarmalarını bekliyorum.
Sadece bunu istiyorum…
Fotoğraflar aşağıda ki sitenin 14. sayfasında 270. sırada başlıyor.
Akademik çalışmalar için bağlantı adresi Camilla MacKay (cmackay@brynmawr.edu)
www.brynmawr.edu/library/visualresources/mellink.shtml